İhtiyaç duyulan her yerde: Atiba Hutchinson
2013 yılında siyah-beyazlı ekibe katılan Atiba Hutchinson, geride kalan yıllarda Beşiktaş ile iki şampiyonluk yaşamış ve bu başarıların ana aktörlerinden biri olmuştu.
Kanadalı yıldız, ilerleyen yaşına rağmen orta sahada neredeyse herkesin açığını kapatabildiği, takımını bir bütünlük içerisinde tutabildiği görüntüsüyle fark yaratıyordu. Tecrübeli futbolcu, geldiği günden bu yana farklı ihtiyaçlara hitap ettiği Beşiktaş’ta, neredeyse her rolünde başarılı oldu.
Arsene Wenger’i hayran bırakan performans
2013-2014 sezonunda, orta sahada Veli Kavlak’la birlikte görev yapan Atiba Hutchinson, partneriyle beraber takımın hücum dörtlüsünü rahatlatıyor ve iki hat arasında “köprü” görevi görüyordu.
Bu yıllarda, bek rotasyonunda eksikler yaşayan Beşiktaş, Atiba’yı PSV’de olduğu gibi sağ bekte kullanmış ve sonuçtan memnun kalmıştı. Dönemin teknik direktörü Slaven Bilic, tecrübeli futbolcuyu ihtiyaç duyduğu bazı maçlarda sol bek olarak da görevlendirdi. Bu pozisyonda da kendi standartlarını yakalayan Atiba, takımında “joker” olarak görülmeye başladı.
2014-2015 sezonunda da orta sahada benzer bir görevi üstlenen Atiba, Arsenal ile oynanan Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Turu eşleşmesinde Arsene Wenger’i kendisine hayran bırakmıştı. Eşleşmede, siyah-beyazlı ekipte en çok Atiba’yı beğendiğini dile getiren Fransız teknik adam, tecrübeli oyuncunun futbolunu onore etmişti.
İki şampiyonluk dönemi: Orta sahanın yükü Atiba’da
2015 yazında Şenol Güneş ile anlaşan Beşiktaş’ta, Veli Kavlak ve Tolgay Arslan’ın sakatlıklarıyla orta sahada nicelik problemi doğdu.
O dönem, savunmasında sürekli değişiklik yaşanan Beşiktaş’ta, Oğuzhan Özyakup’un orta sahaya yerleşmesiyle “hücum kimlikli” 5 futbolcu sahayı paylaşmaya başlamıştı. İki sezondur Veli Kavlak’la yan yana oynayan, bir dönem için Tolgay Arslan ve Jermaine Jones ile orta sahayı paylaşan Atiba Hutchinson, bu rolü tek başına üstlenme görevine de hızlı bir şekilde ayak uydurdu.
İki yıl üst üste kazanılan şampiyonluklarda, Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi maçlarında takımı için performans çıtası olmayı başaran yıldız futbolcu, 2019 yılıyla birlikte oyununu rakip kaleye daha yakın olacağı bir modelle revize etti.
Tabela eksiğine Atiba yaması
2019-2020 sezonuna kadar Beşiktaş, orta saha oyuncularından yüksek skor katkısı alabiliyordu.
Geride kalan yıllarda Oğuzhan Özyakup, Anderson Talisca, Adem Ljajic, Ricardo Quaresma, Ryan Babel, Olcay Şahan gibi pek çok ismin skor tabelasına yüksek destek verdiği ekipte geçen sezonla birlikte bu oran düşmeye başladı.
Orta sahada defansif yükü Mohamed Elneny ile paylaşmaya başlayan Atiba Hutchinson, bu dönemde ceza sahası ve çevresinde daha fazla etkinlik göstermeye başladı.
Ligde sezonu 6 gol ve 6 asistle tamamlayan Atiba Hutchinson, kariyerinin bir sezonluk istatistik rekorunu 37 yaşında kırmayı başardı.
Benzer tablo, 2020-2021 sezonunda da gelişerek kendini gösterdi. Gol yükünü Cyle Larin ve Vincent Aboubakar’ın çektiği Beşiktaş’ta, asist tablosunun zirvesinde Rachid Ghezzal yer aldı. Orta sahanın pek çok üyesi, istatistik tablosunda bu yıldızlara yaklaşmakta zorlandı.
Bu yıl, Elneny yerine savunma ağırlığını Josef ile bölüşen Atiba, yine takımına gol katkısı vermeyi sürdürdü. Sezon boyunca 4 gol atan ve tam 11 asistle kariyer rekorunu kıran Kanadalı futbolcu, 38 yaşında sağladığı değişim ile pek çok genç futbolcuya örnek teşkil ediyor.
Gösterişsiz aksiyonlarla da gole gidilebilir
“Doğru”, Atiba Hutchinson’ın futbol karakterini özetleyen bir kelime.
Kanadalı oyuncu, attığı gollerin ve yaptığı asistlerin çoğunda doğru zamanda doğru yere bulunuyor ve doğru kararlar alıyor.
Takımı lehine skor tabelasını değiştirme alışkanlığına sahip çoğu futbolcu, yüksek yetenek isteyen gol ve asistleriyle, gösterişli vuruşlarıyla karşımıza çıkıyor. Atiba, fileleri bulmak için muhakkak gösterişe ihtiyaç duyulmadığı fikrine kuvvetli bir örnek teşkil ediyor.
Tecrübeli futbolcu, son iki sezonda korner organizasyonlarıyla, kale sahasına yaptığı koşularla ve forvet oyuncularıyla kurduğu pas bağlantılarıyla gol atmayı başardı. Duran toplarda, özellikle ön direkte çok önemli bir silah haline gelen Atiba, bu yolla yaptığı asistlerin yanında, pozisyonun gerektirdiği pasları zamanında ve yerinde atarak da arkadaşlarını beslemeyi başardı.
Başka bir deyişle yıldız oyuncu, orta sahadaki oyun karakterini hücuma taşıyarak, neyi yapabildiğinin ve neyi yapamadığının farkındalığını kaybetmeyerek bir “gol silahı”na dönüştü.
“Yaş, sadece bir sayı”
Yıllar süren istikrarının yanında Atiba, her başarısından sonra yaşı üzerinden de takdir almaya devam edecek.
Bu sezon da, Whoscored verilerine göre Süper Lig’in en çok isabetli pas yapan orta saha oyuncusu konumunda bulunan, takımının Ghezzal’den sonra en fazla asist ve kilit pas yapan ismi olarak ön plana çıkan Atiba, oyununu kendi standartlarının altına indirmemeyi başarıyor.
Uzun yıllardır, yaşı itibarıyla futbol kamuoyunun düşüş yaşayacağını öngördüğü Kanadalı yıldız, yıllar önce Ryan Babel’in sosyal medya içeriğinde istikrarını, “Yaş, sadece bir sayı dostum” sözleriyle tanımlamıştı.
Sahada verdiği görüntüye bakılacak olursa Atiba, kendisini artık futbol oynamaya elverişli görmeyeceği güne kadar standartlarını koruyacak gibi görünüyor.