Sezon önü değerlendirme | Galatasaray
Galatasaray, Fatih Terim yönetiminde şampiyonluğa ulaştığı 2017-2018 ve 2018-2019 sezonlarında birbirine benzer profilde kadro ve oyun yapıları tercih etmişti.
Sahayı dikey alıp ortadan ikiye bölelim. Sağ kanada yakın düşen hemen her oyuncu, Galatasaray’ın oyun kurulumunda önemli bir etki oluşturuyordu. Burada ağırlığı Belhanda, Feghouli ve Mariano alıyordu.
Merkeze ve sol tarafa yakın kalan oyuncular da tabelayı değiştirmek için en güçlü silahlar haline geliyordu. Bu denklemden önce Garry Rodrigues – Bafetimbi Gomis, ardından Henry Onyekuru – Mbaye Diagne ikilileri çıktı.
Sofiane Feghouli’nin fiziksel düşüşü ve Belhanda’nın ayrılığıyla Galatasaray geçtiğimiz yıl bu şablonun dışına çıktı. Onyekuru gibi isimlerin verimini artıracak oyun kurucu sayısı düşünce Fatih Terim sezonun son diliminde ağırlıklı olarak Babel tipinde bire bir tehditlerini kullanmayı tercih etti. Orta sahada da Taylan ve Gedson’un tamamlayıcısı, koşu ve gol silahı nedeniyle Emre Akbaba oldu.
Cicaldau transferi, yine böyle bir şablon üzerinden gidilebileceği yönünde izlenim veriyor.
Cicaldau transferi ve ideal orta saha üçlüsü
Alexandru Cicaldau, son iki sezonda genellikle 4-3-3’ün koşu özgürlüğü bırakılan orta sahası ya da 4-2-3-1’in ön parçası olarak kullanıldı.
Rumen orta sahanın en önemli özelliği ceza sahası koşuları oldu. Bu koşuları sıklıkla atması bir kenara, bir orta saha oyuncusuna göre yüksek isabetle şut yüzdesine ve kaliteli gol vuruşlarına sahip.
Ceza sahası çevresinden şutörlüğü, frikik atma meziyeti ve hatta uzun boylu olmamasına rağmen takipçi oyuncu olarak kafa vuruşu silahı bulunuyor. Bunun yanında, hem takımında hem de milli takımda üretken profiliyle ön plana çıkan bir oyuncu olmadı. Ayrıca eforlu oynamasına rağmen savunma kimliğiyle de anılan bir isim değil.
Peki, bu ne anlama geliyor?
Galatasaray orta sahasında şu anda Cicaldau dışında Taylan, Berkan ve Aytaç bulunuyor. Aytaç, orta sahada bir başka destek birimiyle daha verimli oynayan bir isim. Taylan ise bu konuda ilginç bir istisna oluşturuyor.
Pek çok orta saha, yanında yükü bölüştürebileceği bir başka oyuncu ile rahat eder. Taylan Antalyalı, farklı bir 6 numara ile oynadığında alanı paylaşmakta zorlanıyor ancak tek başına kullandığında oldukça verimli oynuyor. Bu açıdan uzun vadede Aytaç Kara ve Taylan Antalyalı’nın beraber oynayabilmesi için en az birinin oyununu evirmesi gerekebilir.
Berkan hem çalışkan hem de pas koridorlarını görebilen bir oyuncu. Alanyaspor performansı, futbolundaki eksikleri hızla giderebileceği yönünde umut verdi. Bununla beraber orta alanda kağıt üzerinde kendi tiplemesindeki tek futbolcu olarak göze çarpıyor.
Galatasaray’ın uzun vadede Taylan ve Cicaldau arasında bağlantıyı sağlayacak, savunma katkısı verirken üretime de yararı dokunacak bir parçaya ihtiyacı olabilir. Geçen yıl izlediğimiz ve şu sıralar ismi geçen Gedson Fernandes profili bu görev için oldukça uygun duruyor.
Terim’in bek kullanımı ve yeni isimler
Fatih Terim’in son Galatasaray döneminde sürekli tekrar ettiği bir hücum planı vardı.
Kanat oyuncuları merkeze yanaşıyor, rakibi ortada kümeliyor, onların bıraktığı boşluklara bekler giriyor ve savunma arkası paslarla gol pozisyonu hazırlanıyor.
Ağırlıkla Mariano, zaman zaman Saracchi bu tip aksiyonlarla tabelayı değiştirmeyi başarmışlardı. Bu kez Galatasaray, atletizmi ve savunma yönü ağır basan iki bek transferi yaptı.
Patrick Van Aanholt, hücum çıkışlarını sıklıkla yapan ancak kariyeri boyunca final paslarında istediği yüzdeye ulaşamamış bir isim. Bunun kesitlerini St. Johnstone maçında da gördük. Yine de bu ısrarlı denemeler ve patlama gücü oyun setini açabilmek için yararlı olacak ve muhakkak ki sezon içinde gol karşılıkları da getirecektir.
Sacha Boey’de durum farklı. Genç futbolcu ligin en atletik oyuncularından biri olacak. Bunun yanında, geçen yıl Dijon’da neredeyse hücuma çıkmayan bir yapısı vardı. Bu durum kendisiyle ilgili rakip alanda yapabilecekleri hakkında kesin kanılara varılmasını güçleştiriyor. Zira bu takımının tercihi ya da oyun planının doğal bir sonucu da olabilir. Yine de bu yönden eşik atlamasının önemine vurgu yapabiliriz çünkü Galatasaray, olası bir kanat transferiyle yine üretimi bir çizgiye yıkabilir.
Üretim için kanat transferinin önemi
Fatih Terim, bir basın toplantısında Rachid Ghezzal’i çok istediğini dile getirmiş, Olimpiu Morutan ismi üzerinde de durmuştu.
Kadro yapısına bakıldığında, deneyimli antrenörün neden bu profilde oyuncular talep ettiği rahatlıkla anlaşılıyor.
Babel doğrudan ‘üretim aklı’ sınıfına girecek tipte bir oyuncu değil ve zaman zaman statik kalmasıyla eleştiriliyor. Kerem iyi bir tamamlayıcı oyuncu görünümünde. Cicaldau’nun bu sınıfa girmesi için dönüşüm yaşaması gerekiyor. Hücum hattının kalan üyeleri de oluşabilecek organizasyon problemine doğrudan merhem olacak tipte oyuncular değil.
Benzer durum geçen yıl Beşiktaş’ta da vardı. Orta sahada üretmesi talep edilen oyuncular bekleneni verememiş, savunma yönü ağır basan isimler tercih edilmiş ancak Ghezzal ve Rosier bu yükü taşımayı başarmıştı. Atiba da yay ve çevresine desteğiyle arkadaşlarını rahatlatmıştı.
Kreatif bir kanat transferi, Boey’in olası gelişimi ve Cicaldau ile Galatasaray’da da benzerlik gözlemlenebilir. Bu anlamda, set oyununu oynayabilecek ve fazla opsiyona sahip bir kanat oyuncusunu takıma dahil etmek elzem görünüyor.
Yaş ortalaması ve dinamizm
Galatasaray, son yıllardaki en genç çekirdeğini kuruyor.
Bu durum sarı-kırmızılı ekibe tempo yapabilmeleri adına olumlu yansıyabileceği gibi pres gücünü de artırabilir.
Bir stoper transferi yapılacağı konuşuluyor. Bu ismin atletik ve hamleli, yani önde oynayabilen bir oyuncu olması Galatasaray’ın topu çok hızlı kazanmasına yol açabilir. Satır aralarında değinildiği gibi savunma yönü ağır basan hızlı beklerle birlikte Marcao gibi takımı öne çekebilen bir parça var.
Savunmayı öne çıkarabildiğinizde doğal olarak takım boyunu kısaltıyor ve bütünlük içinde hareket edebiliyorsunuz. Özellikle 2017-2018 sezonunda Galatasaray’ın pres gücü çok yüksekti. Hem Tudor hem de Fatih Terim dönemlerinde ikinci bölgede kazanılan toplarla atılan gollere şahit olmuştuk.
Doğru eklemeler ve kondisyon çalışmalarıyla bu genç kadroda benzerine şahit olabiliriz.
Soru işaretleri
Biraz da yazar görüşüyle potansiyel soru işaretlerine vurgu yapalım.
Sacha Boey ve Cicaldau, hücum yönünde beklenen ve gereken dönüşümü sağlamayı başarabilecek mi?
Üretim problemini aşabilmek için yapılması beklenen kanat ve orta saha transferlerinde doğru isimler bulunabilecek mi?
Kendi pozisyonlarında kilit rol oynamaları vesilesiyle Taylan Antalyalı ve Mustafa Muhammed, bu yıl da gerekli katkıyı verebilecek mi?
Sezona beklentilerin altında başlayan Fernando Muslera yeniden kendi standartlarına ulaşabilecek mi?
Galatasaray kadrosunda amiyane tabirle “işlenmesi” gereken çok fazla oyuncu var. Bu durumun büyük getirileri olabilir ancak bu getirilerden faydalanmak için gelişimlerinin sağlanması gerekir. Bu hususta istenen gelişim elde edilebilecek mi?
Galatasaray, önümüzdeki yıl ligde ve kupada mutlu sona ulaşmak, Avrupa kupalarında rüştünü bir kez daha ispat etmek istiyor.
Fatih Terim ve öğrencilerinin 2021-2022 sezonu yolculuğuna hep birlikte şahit olacağız.