‘Ligler tescil edilirse hiçbir takım küme düşürülemez ’
Corona virüsü nedeniyle ara verilen ve 12 Haziran´da her yerde başlaması konuşulan ligler ile ilgili “mevcut puan durumuyla kayıt edilme” tartışmalarını yorumlayan Prof. Dr. Erol Ulusoy, liglerin kayıt edilmesi halinde hiçbir takımın küme düşürülemeyeceğini açıklama ederek, “Aksi, Federasyon´un kendi çıkardığı statüye aykırıdır” dedi.
COVID-19 pandemisi sebebiyle 20 Mart´ta basketbol ve voleybol ligleriyle birlikte belirsiz ara verilen ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir´in 12 Haziran itibarıyla her yerde başlayacağını açıkladığı futbol ligleri ile ilgili “mevcut puan durumuyla kayıt edilme” tartışmalarını değerlendiren İstanbul Aydınlatılmış Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Ulusoy, ilk olarak Süper Lig olmak üzere hiçbir klasmanda küme düşmenin uygulanamayacağını açıklama ederek, “Somurtkan, Türkiye Futbol Federasyonu´nun (TFF) kendi çıkardığı statüye aykırı olur” dedi.
“KÜME DÜŞME OLMAZSA YARALAR SARILIR”
Basketbol, voleybol ve hentbolda liglerin mevcut haliyle tescil edildiğini ve bu üç branşta da bu sezona bile bile ligden düşme uygulanmayacağını hatırlatan Prof. Dr. Ulusoy, çözüm önerisini ise şöyle dile getirdi: “COVID-19 yüzünden oluşan olumsuzlukların ilacı, bu sezona bile bile, Ilk Önce Süper Lig elde etmek üzere acemi ve profesyonel bütün futbol liglerinde küme düşmenin uygulanmaması, yalnızca üst liglere yükselmenin geçerli olmasıdır. COVID-19 yüzünden mali kayıpları artan kulüplerin küme düştükten sonra bir daha aşağı ligde toparlanmaları çok zorlama olacaktır. Fakat küme düşmezlerse, aynı ligde oynayarak yaralarını sarma olanağı bulurlar. Küme düşmemeden nedeniyle da hiçbir kulüp öteki bir kulübün bedensel zararına neden olmaz. Liglerde de yalnızca Süper Lig´in takım sayısı 18´den 21´e çıkar, öteki ligler aynı sayıda takımla gelecek sezon da devam ederler.”
“STATÜYE TARAFINDAN 34´ER MAÇ OYNANMADAN LİG BİTMEZ”
TFF´nin 2019-2020 sezonu için bütün liglerden küme düşmeyi kaldırması ve ardındaki 12-14 Haziran´da maçlara seyircili mi seyircisiz mi devam edilip edilmeyeceğine karar vermesinin, kulübünden futbolcusuna, çalışanlarından taraftarına, sponsorlarından yayıncı kuruluşuna değin herkesi memnun edeceğini ileri süren Prof. Dr. Ulusoy, “Lig şampiyonu bildiri edilmeden ligler tescil edilirse, küme düşecek takımın da bildiri edilmemesi gerekir. TFF 2019-2020 Cemil Ressam, Sezonu Müsabakaları Statüsü´nün 3´üncü maddesine göre, Süper Lig 18 takım aralarında çift devreli lig usulüne tarafindan oynanır. Sezon sonunda toplam 34 maç oynadıktan daha sonra 16, 17 ve 18´inci sıraları bölge 3 ekip 1. Lig´e düşer. Ama sezon sonu tamamlanmadan ligler bitirilip kayıt edilirse, sezon sonu çağrıda bulunmak olan 34 maç tamamlanamamış olacağından, ligin tescil edildiği andaki son üç takıma TFF kararıyla küme düşürülemez. Somurtkan TFF´nin kendi çıkardığı statüye aykırı olur. Lig birincisi de bildiri edilir fakat şampiyonluk kupası verilmez” diye konuştu.
İLGİLİ HABER TFF Başkanı Nihat Özdemir`den Süper Lig`e alternatif başlangıç tarihi!
“BUNDESLİGA MAÇLARA DEVAMI BİR ŞANS OLARAK GÖRÜYOR”
Avrupa liglerinde başlangıçta Almanya´da Bundesliga´nın 16 Mayıs´ta maçlara başlayacağını andıran Prof. Dr. Ulusoy, “Bundesliga ve bazı kulüp yöneticileri bunu bir kismet olarak görüyorlar ve maçlara olacak ilginin bir Dünya veya Avrupa Şampiyonasına olan alaka düzeyinde sporsever çekeceğini düşünüyorlar. Almanya´da günde 400 binin üstünde COVID-19 testi yapılmasına rağmen, bulgu gösterenlerden ziyade, öncelikle futbolculara test yapılacak olması da en fazla eleştirilen hususlar aralarında. Bundesliga´nın devam kararı konusunda ise hukuka kuraldışılık bulunmadığı daha ağır basan gösterme.” dedi.