Biyografi

Bilge Çingigiray Kimdir?

Bilge Çingigiray hakkında merak edilen sorulara cevaplar. Eğitimi, çalışmaları, kariyeri, kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

2006 senesinde Serbest Dalış sporuna başlamış, ilk kez 2007’de Ulusal ve Uluslararası yarışmalara katılmıştır. Sualtı serüveni tüplü dalışlar ile başlamıştır. Babası Denizci asker emeklisi Zafer Çingigiray, annesi ise Ayşe Hanım’dır.

Yarışmacılık yaşantısına, Çanakkale Cankurtarma ve Sualtı İhtisas Spor Kulübü ile başlamış, ardından ODTÜ-SAS Kulübü ile devam etmiştir.

Bilge Çingigiray başarıları;

Serbest Dalış sporcusu Bilge Çingigiray günümüze kadar bir çok dalda Türkiye rekoru kırmıştır. 2013 senesinden beri nefes tutma branşındaki 6 dakika 23 sn. lik rekoru kırılamamıştır. Uzun yıllarda Profesyonel Milli sporcu olarak çalışmalarını sürdüren Çingigiray, Uluslararası su altı yarışmalarında da Türkiye’ye 3 kez Avrupa 2. liği, 1 kez de Dünya 3. lüğü kazandırmayı başarmıştır.

2017 senesinde, 67 mt. ile kırdığı rekoru ‘Su altında tek nefeste en uzun mesafe yürüme’ rekorunu tekrar elde etmeyi başarmıştır. Daha önce Rus bir sporcu tarafından bu rekor 69 mt. olarak kırılmış, Milli sporcumuz ise bu rekoru 81 mt. gibi inanılmaz bir mesafeye çıkartmıştır. Ayrıca bu rekorun erkeklerde de 79 mt. olduğu bilinmektedir. Su altında toplam, 2 dakika 15 saniye kalarak rekoru elde etmiş ve gururumuzu ikiye katlamıştır. Havuzdan çıktıktan sonra 81 metrede kırdığım bu rekoru, Türkiye’nin 81 ilindeki tüm kadınlara armağan ediyorum, açıklamasında bulunmuştur.

2019 yılında, Türkiye kadınlar statik apnea rekorunu halen elinde bulunduran Çingigiray’ın rekoru, Guinness Dünya Rekorlar Kurumu tarafından onaylanmıştır. Yeni hedefi ise ülkemize Dünya Şampiyonluğu’nu kazandırmaktır.

Günümüzde Milli sporcu olmasının yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir Lise’de Beden Öğretmeni olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Başarılı sporcumuz, Sertan Aydın ile evlidir ve Doruk isminde bir oğlu vardır. Eşi Sertan Aydın, Su altı, dalış sporları üzerine eğitmen ve danışman olarak çalışmakta, ayrıca Milli Takım Antrenörlüğü yapmaktadır.

Tüm bu çalışmalarının yanı sıra duyarlığı kimliği ile de tanınan Milli sporcumuz, bu rekoru, Tekirdağ’da kurulan sportif rehabilitasyon merkezi projesi olan Mikader’in (Minik Kalplerle El Ele Derneği) sesini duyurmak amacı ile kırdığını dile getirmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı