“Bursaspor yarışın içinde olmazsa yazık olur”
Adnan Örnek değerlendirdi…
Bursaspor formasını uzun yıllar terleten ve futbolu bıraktıktan sonra da yeşil beyazlı camiada görev alan Adnan Örnek ile Bursaspor, Ali Akman’ın Eintracht Frankfurt’a transferi, Türkiye’deki altyapılar ve genç oyuncular üzerine konuştuk.
Türk futbolunun lokomotifi Bursaspor
Zeki Çelik, Ozan Tufan, Enes Ünal, Altay Bayındır, Serdar Aziz, Emre Taşdemir, Okan Kocuk, Muhammet Demir, Ertuğrul Ersoy, Harun Tekin, Sercan Yıldırım, Volkan Şen ve daha niceleri… Bursaspor her dönem olduğu gibi son yıllarda da Türk futboluna kazandırdığı oyuncular ile öne plana çıkıyor. Kulüpten alınan verilere göre, son 10 yılda Milli Takım düzeyine 150’ye aşkın genç futbolcu kazandırıldı. En az TFF 1. Lig düzeyinde olmak üzere ise 70’ten fazla futbolcu ise profesyonel sözleşmelere imza atarak forma şansı buldu. Türk futbolunun en önemli yapı taşlarından olan yeşil beyazlı kulüp, 2019’da düştüğü TFF 1. Lig’den yeniden Süper Lig’e dönmenin hesaplarını yapıyor.
Süper Lig’in “4 büyükler” sonrası ilk şampiyonu unvanını elinde bulunduran Bursaspor şampiyonluğun ardından inişli çıkışlı bir grafik sergileyerek istikrarsız bir görüntü çizdi. 2019’da Süper Lig’e veda ettiler ve son 2 yıldır Süper Lig’e geri dönmeye çalışıyorlar.
Altınordu ile beraber yabancı futbolcu oynatmayan iki takımdan biri… Sadece 5 futbolcusu altyapıdan değil…
Sezon başı yaz transfer döneminde, transfer tahtası kapalı olan ve transfer yapamayan yeşil beyazlı ekip genç futbolculara ve altyapıya yönelmek zorunda kaldı. Zaten halihazırda ülkenin en iyi ve istikrarlı işleyen altyapılarından birine sahip olan Bursaspor’un gençleri için büyük şans oldu. Neticede Türk futbolu Ali Akman, Batuhan Kör, Burak Kapacak ve İsmail Çokçalış gibi gençleri izleme şansı buldu. Bursaspor, TFF 1. Lig’de bu yıl Altınordu ile beraber yabancı futbolcu oynatmayan tek kulüp olarak dikkat çekiyor.
Bursaspor’un kadrosunda yer alan sadece 5 oyuncu altyapıdan yetişmeyen futbolcular. Bunlar: Cüneyt Köz, Onur Atasayar, Aykut Akgün, Burak Altıparmak ve Özer Hurmacı. Takımın yaş ortalaması sadece 22.2.
Biz de tüm bu konuların dahil olduğu, yeşil beyazlı camiada daha önce Gençlik Gelişim Sorumlusu ve Teknik Direktör olarak görev alan Adnan Örnek ile konuştuk…
“Süper Lig yarışının içinde yer almazlarsa yazık olur”
Bursaspor’un bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Süper Lig şansı nedir?
“Bursaspor bu sene büyük bir borç yükü nedeniyle transfer tahtasını açamadı. Mecburiyetten altyapıya yöneldi. Zaten Türkiye’nin en iyi altyapılarından biri olmasının avantajını iyi kullandı ve gençleriyle belirli bir konuma geldi. Bu ligin kalitesini beğenmeyen ve tartışan biri olarak Bursaspor’un Altınordu ile beraber ligin zirvesini ve play-offu zorlayacağını tahmin ediyorum. Bu ligde, bu iki takım Süper Lig yarışının içinde yer almazsa yazık olur.”
Bursaspor, TFF 1. Lig’de Altınordu ile beraber kadrosunda yabancı olmayan iki takımdan biri. Zorunlu da olsa genç oyunculara yöneldiler ve nispeten başarılı da oldular. Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
“Altınordu’da kulüp politikasından dolayı, Bursaspor’da ise transfer tahtasının kapalı olmasından dolayı, zorunluluktan genç oyuncular forma giyiyor. İki kulüp de Türkiye’nin en önemli altyapılarından. Genç oyunculara sahip çıkarsanız oyuncuyu kazanırsınız, kulübünüz kazanır, ülkeniz kazanır… Ülkemizde artık altyapıya yapılan “göstermelik ilgiden” vazgeçilmeli. Unutulmamalı ki futbol takımlarımızın milyonlarca euroluk borcunun kaynağı başarısız yabancı futbolcu transferleri.”
“Mustafa Kapı, Ali Akman, Ömer Faruk Beyaz… Kulüpler için bu adil bir durum değil”
Ali Akman’ın Bursaspor ile olan sözleşmesi sezon sonu sona eriyor ve Almanya’da Frankfurt’a imza attı. İmzanın açıklanmasının ardında Bursaspor’da kadro dışı bırakıldı. Hem Ali Akman tarafından hem de Bursaspor tarafından bu olayı bizim için değerlendirir misiniz?
“İki taraf için de iyi yürütülemeyen bir süreç oldu. Kulüp açısından bakıldığında; genç bir oyuncu yetiştiriyorsunuz ve yıllarca ona yatırım yapıyorsunuz. Tam oyuncu parlayıp para kazanılabileceğiniz bir aşamada oyuncuyu kaybediyorsunuz. Üstelik hiç para kazanamadan. Bu bence adil bir durum değil. Ali Akman’dan önce geçen yıl Mustafa Kapı’da da benzer bir duruma şahit olmuştuk. Şu an Ömer Faruk Beyaz’da da durum benzer ve Fenerbahçe oyuncuyu elinde tutamayabilir.”
“Oyuncu açısından bakacak olursak ise futbolcu Avrupa’da oynamak istiyor. Kendinden önce gidenlerin nerelerde oynadığını görüyor ve cesaret kazanıyor. O yüzden Süper Lig’i pas geçerek Avrupa’ya transfer olmayı tercih ediyorlar. Orada kendini daha iyi geliştireceğini düşünüyor. Bu yönden bakıldığında da futbolcuya da saygı duyulması gerekiyor.”
“Sözleşme konusuna düzenleme gelmesi gerekiyor. Kulüpler yetenekli genç futbolcuları elinde tutamıyor”
“Bu çocuklar altyapılarda oynarken, diğer kulüpler almasın diye erken yaşta profesyonel yapılıyorlar. Çünkü eğer böyle olmazsa diğer kulüpler sadece yetiştirme bedeli ödeyip oyuncuyu elinizden alabiliyor. 15-16 yaşlarında profesyonel olan oyuncu ile en fazla 3 yıllık sözleşme imzalanabiliyor. 18-19 yaşlarına gelince oyuncu vitrine çıkıyor. Sözleşmesi de sona erdiği için kulüple bu tarz yetenekli oyuncuları ellerinde tutamıyor. Bunun önüne geçilmesi için FIFA, UEFA, TFF umarım yakın süreçte bir çalışma yapar, düzenlemeye gider.”
Süper Lig’de genç oyunculara fazla yer verilmiyor ancak TFF 1. Lig’de genç futbolculara verilen şansın sonucunda nerelere geldikleri açık… Genç futbolcular artık TFF 1. Lig’den Avrupa ekiplerine transfer oluyorlar .Bu durum hakkındaki değerlendirmeniz nedir?
“Türkiye’de alt yapıdan futbolcu yetişmiyor” söylemi son derece yanlış. Tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizde kaliteli genç futbolcu yetişiyor. Futbolcu oynatılırsa, şans bulursa iyi bir futbolcu oluyor. Bu Süper Lig’de de böyle TFF 1. Lig’de de. Mutlaka eksikleri olacaktır ama süre aldıkları her geçen gün yıldız adayı oluyorlar. Eğitimcilerimiz de bu konuda gerçekten çok yol katetti. Milli takımlara bakalım, son yıllarda sayısız yetenekli genç oyuncumuz milli takımları başarılara götürüyor. İstediğiniz kadar yabancı oyuncu oynatın, yetenekli genç oyuncuyu durduramazsınız. Örneklerini bugün Avrupa’nın çeşitli takımlarında görüyoruz. Oynatan, cesaret eden, genç oyuncudan kazanıyor… Ve inanın Türkiye’de yüzlerce, binlerce yetenekli oyuncu var.”
Süper Lig’de özellikle Anadolu ekiplerinde teknik direktör konusunda istikrar sağlanamıyor. Bursaspor’da teknik adamlık yapmış biri olarak bu konu hakkındaki görüşlerinizi de alabilir miyiz?
“Ne yazık ki kulüpler bu konuda sabırlı davranamıyorlar. Zaten bilinçli ve sabırlı davranan karşılığını alıyor. Aynı şekilde benim de başıma geldi. Kısa bir periyot sonunda sabırsız ve bilinçsizce alınan kararlar, yılların birikim ve tecrübesini buruşturup bir kenara atıyor. Bugün Türk futbolunu yönetenlerin yavaş yavaş artık bir şeyleri görmeye başladığına inanıyorum. Bu borçlar istemeden de olsa kulüpleri terbiye edecek.”
Yeni projelerin içinde yer alacak mısınız ? Ne tarz projelere dahil olup çalışmak istersiniz …
“Bursaspor’dan sonra uzun yıllar balkanlarda çalıştım. Teknik direktörlük ve kulüp direktörlüğü yaptım. Oradaki genç futbolcu potansiyelini gördüm. Tıpkı bizim gibi ancak farklılıklar var tabii. Maliyetler oldukça düşük. Kulüpler oldukça profesyonel yönetiliyor. Oradaki genç futbolcuların nasıl yıldız haline geldiğini gözlemledim. Son dönemde yükselen Norveç merkezli İskandinav futbolu ve ABD futbolu üzerine çalışmalar yaptım. Kısacası küçük maliyetler ama her geçen gün kazanılan büyük rakamlar. Futbol artık küresel bir oyun ve buraları görmek gerçekten büyük bir tecrübe oldu benim için. Benim için en büyük proje ülkemizin genç yetenekleriyle çalışmak olur.”