Oyuncuya bakış: Alexandru Cicaldau
Biraz geriye sararak başlayalım.
Galatasaray, 2017-2018 sezonunda şampiyon olurken Mariano-Belhanda-Feghouli gibi üretici bir üçlüsü ve ön hattın yükünü çekecek orta sahası vardı. Bu üçlünün verimiyle birlikte Bafetimbi Gomis ve Garry Rodrigues hem alan bulabiliyor hem de pozisyonlarda topla buluşturulabiliyordu. Doğal olarak her ikisi de kolaylıkla skor üretebiliyordu.
Ertesi yıl, özellikle devre arasından sonra Belhanda ve Feghouli vites artırdı. Bu kez gol ayağı Diagne, onu ters taraftan destekleyen de Onyekuru’ydu. Sarı-kırmızılı ekip, bu iki yıldızından da aradığı tabela desteğini alabildi ve yine şampiyonluğa ulaştı.
Geride bıraktığımız sezon Galatasaray bu üretici üçgenini kaybetti. Mariano’nun yaşının ilerlemesiyle beraber takımdan ayrılışı, Feghouli’nin sakatlık problemleri ve sonrasında yaşadığı düşüş ve Belhanda’nın gidişi… Hal böyle olunca, Fatih Terim’in öğrencileri geride kalan sezonlar içerisinde alıştığı şablonun dışına çıkmak durumunda kaldı.
Örnek olarak, ligin son düzlüğünde sol kenarda topsuz hareketliliğiyle ön plana çıkan Onyekuru’dan ziyade ağırlıkla ayağına top emanet edilebilecek Babel kullanıldı. Orta sahada Taylan ve Gedson’u tamamlayan üçüncü isim, yaşanabilecek ‘skorer’ eksiğini giderme adına Emre Akbaba oldu.
İşte Cicaldau da buna hitap edebilecek bir oyuncu.
Cicaldau, 2019-2020 sezonuna kadar genellikle 4-2-3-1’de orta sahanın arka ikilisinde tercih ediliyordu. Bahsi geçen yıldan itibaren büyük oranda 4-3-3’ün ceza sahasına koşu özgürlüğü bırakılan orta sahası ya da 4-2-3-1’in ön parçası olarak kullanıldı.
Rumen orta sahanın en önemli özelliği bahsi geçen ceza sahası koşuları. Forvetlere ve merkezi kalabalıklaştıran kanat forvetlere destek olan bu hareketliliği sürekli sağlıyor. Hatta bu kimliği üretkenlikten çok daha önde geliyor.
Ceza yayı ve çevresinde şutörlüğü bulunan, cepheden frikiklerde tehlike unsuru olabilen bir oyuncu. Bunun yanında hareketli aksiyonlar sonrası tek vuruş kabiliyeti oldukça iyi. Savunmalar için geriden gelen oyuncuyu takip etmenin ve tek vuruşu önlemenin zorluğu düşünüldüğünde, son iki sezonda attığı 28 golün açıklamasını çok daha rahat yapabiliriz.
Dar alanda avantajını koruyabilecek bilek hareketlerini uygulayabiliyor ve ters toplar atabiliyor olsa da, oyun kimliği ve meziyetleri gereği şu an için doğrudan yaratıcı oyuncu sınıfına girdiğini söylemek zor. Ayrıca net bir kesici de değil.
Peki bunlardan ne çıkarmalıyız? Galatasaray, bu transfer sonrası kadro mühendisliğini nelere dikkat ederek yapabilir?
Şu an için sarı-kırmızılı ekipte üçlü orta sahanın iki üyesi belli gibi görünüyor: Taylan/Aytaç ve Cicaldau.
Bu hatta, hem birbirlerinin hem de diğer bölgelerin akışını sağlayabilecek bir bağlantı oyuncusu gerekiyor. Rumen yıldızın ceza sahası ve çevresindeki özgürlüğünü kullanabilmek ve saha içinde rahatlık vermek için bu profilde bir oyuncu elzem.
Bunun yanında, bahsi geçtiği gibi sarı-kırmızılılarda pozisyon üretimi yönünde soru işaretleri doğuyor. Bağlantıyı sağlamasını beklediğimiz üçüncü orta saha üyesinin aynı zamanda üretken bir oyuncu olması el rahatlatacaktır. Ancak böyle komple paket bir futbolcunun transferinin zorluğu aşikar.
Bu noktada Galatasaray, bir kanadını geçmişte olduğu gibi yine kreatif ayaklara teslim edebilir.
Sol kanattaki oyuncu sayısı ve tiplemelerine bakıldığında üretimin yine sağ kanat ağırlıklı dönmesi mümkün görünüyor.
Feghouli, doğrudan bu ihtiyacı karşılayan bir oyuncu olmakla beraber fiziki durumu soru işaretleri barındırabilir. Bir tam sezonu yüksek verimle noktalayamayacağı öngörülürse, o hatta yine gerektiğinde merkeze kayabilen, bekiyle uyumlu ve çok fazla pas opsiyonu açabilen bir oyuncu gerekebilir.
Elbette ki bek tercihi de buna uygunluk göstermek zorunda. Hatta bunu her iki beke de uyarlayabiliriz.
Fatih Terim yönetiminde Galatasaray’ın 4 yıldır tekrarladığı ancak Belhanda’nın gidişi ve Feghouli’nin sakatlığı ile beraber daha az uygulayabildiği bir seti vardı. Oyun ortada kümeleniyor, kanatlar içeri yanaşıyor, her iki koridor boşaltılıyor ve burada bek oyuncuları koşturuluyor.
Bu isimlerin topla buluşturulduğu senaryolarda ceza sahasına bir forvet ve bir kanatla beraber Emre Akbaba tipi gol vuruşu yapabilen orta sahalar giriyor.
Galatasaray’ın dinamik, topsuz çıkışları seven ve alçak ortaları/sıfırdan yerden pasları başarılı bek seçimleri yapması, Cicaldau’nun tek vuruş becerisini ödüllendirebilir.
Şu ana dek yapılan transferler ve ismi geçen oyuncuların yaş ortalaması, zamanla daha dinamik bir ekip oluşacağı yönünde izlenim uyandırıyor. Bunu anlamlı kılmak için Galatasaray’ın her ihtiyacını gidereceği profilde oyuncularla kurulu bir kadro oluşturması şart görünüyor.
Cicaldau ve Galatasaray’ın yolculuğuna, oyuncunun sisteme entegrasyon ve gelişim süreçlerine zaman içerisinde birlikte şahit olacağız.